Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
Nedanstående är ett utdrag ur ett inlägg i Anbytarforum av Per Thorsell



En av mina anfäder, Nicolas Oudart (i Sverige Audar) från Valloniet, tecknade 1630 i Amsterdam ett ännu bevarat anställningskontrakt med en agent för Louis de Geer. Enligt kontraktet skulle han under tre år arbeta i Sverige för fast lön plus ersättning för varje kolleverans, det vi numera kallar blandackord. Han har troligen arbetat dessa tre år vid Finspång. 1637 dyker han upp vid Näfveqvarn i Tunaberg (D) som kolare och hemmansägare. Han levererar då kol till bruket "från egen skog". Där blir han och hans efterföljande kvar genom århundraderna. Familjen är ett gott exempel på kolarnas snabba integrering i det svenska samhället. Trots att Nicolas var gift och hade hustru och barn med sig vid flytten till Sverige, blev redan hans son Johan, själv invandrad, sexman, en kyrklig/kommunal förtroendepost.
Källa: L. O. Eriksson. Familjen Audar i Abbortorp, Tunabergsbygden 1977. (Denna kan kan efterfrågas hos mig. För omfattande att redogöra för här.)

I registret till Kungl. Förordningar för Bergverken och Bruken 1736 - 1791 finns ett hudratal nummer som i detalj reglerar allehanda aspekter på kolhanteringen. Syftet tycks vara att säkerställa leveranser av kol till industrin och förhindra konkurrens mellan kunderna. Typiskt för frihetstidens planhushållning.



Nedanstående är ett sammandrag av ett  inlägg i Anbytarforum av Ulf Berggren (Ulfb) –  på min fråga om jag härstammar från vallonsläkten Audar.


Då härstammar du (May-Lise) från Audar! Abraham torde ha fått sitt förnamn just på grund av den härstamningen. Hans mormors mormor var nämligen dotter till Abraham Audar, en av sönerna till Nicolas Audar (som var den som invandrade).

Dessutom kommer du genom Abraham Lagerlund in en gång till på Ramund Olofsson i Tuddetorp. Han är nämligen även dennes mors farmors farfar.



PS. På Ulf Berggrens hemsida kan du läsa mer om dråpet på Ramund Olofsson